Islanninhevonen

Islanninhevoset ovat alkuperäisiä viikinkihevosia. Ne ovat yksi maailman puhtaimmista ja vanhimmista hevosroduista. Rotu on ollut eristettynä Pohjois-Atlantin karulla saarella yli 1000 vuotta. Hevosten vienti Islantiin kiellettiin jo varhain. Nykyisinkään Islantiin ei saa viedä hevosia lainkaan.

Islannin maantieteellisen eristyneisyyden vuoksi siellä esiintyy vain vähän hevostauteja, eikä rokotuksia tarvita. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, ettei hevosia pääse maahan. Kun hevonen lähtee Islannista, se ei voi koskaan palata.

Islanninhevosia löytyy kaikkialta maailmasta. Yli 250 000 islanninhevosta on rekisteröity ympäri maailmaa, joista noin 40 % Islannissa. Niillä on uskomaton sopeutumiskyky ja ne pärjäävät hyvin jääkylmässä ilmastossa, mutta myös auringon alla Australiassa tai Havaijilta.

Islanninhevosella on paksu, säänkestävä karva ja tuuheat, pitkät jouhet. Rotu on yksi värikkäimmistä roduista maailmassa, rodussa esiintyvät lähes kaikki tunnetut hevosen värit. Yli 40 väriä ja melkein 100 värimuunnelmaa.

Islanninhevonen on pienikokoinen, vahva ja monikäyttöinen ratsuhevonen. Keskimääräinen säkäkorkeus on noin 135 senttimetriä. Islanninhevosen koko voi vaihdella 120 senttimetristä yli 150 sentin korkeuteen.

Lähde: Horses of Iceland